7. A csíkcsicsói repülőtér jelenlegi helyzete
2014. december 30. 10:52
7.1 FIDIBE-stratégia
A FIDIBE egy transznacionális fejlesztési projekt, a Délkelet-európai Program (SEE) első prioritásának keretében valósult meg, amely az innováció és vállalkozásfejlesztés nevet viseli. A Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. által vezetett konzorciumhoz Hargita Megye Tanácsa partnerként csatlakozott.
A projekt céljai között szerepel a partner régiók innovációs potenciáljának elemzése, az innovációs és technológiai parkok közötti együttműködés fejlesztése.
A projekt által elkészült egy stratégia, melynek célja annak megvizsgálása, hogy fenntartható lenne-e Hargita megyében egy ipari park létrehozása. Először meghatározza a helyszínt, figyelembe véve rengeteg szempontot, többek közt a lakosság képzettségét, a jelenlegi ipart és a megközelíthetőséget. A következő lépésben azt határozza meg az elemzés, hogy az ipari park milyen ágon kellene, hogy szakosodjon. Végül pedig a park fenntarthatóságát vizsgálja a tanulmány.
Az összes szempont figyelembevétele után Csík térsége bizonyult a legmegfelelőbbnek egy ipari park létrehozására. Az ipari park profilját tekintve a faipart és az élelmiszeripart emelték ki.
Az ipari park működőképessége szempontjából nagyon fontos a megközelíthetőség. Hargita megye jelenleg nem érhető el légi úton, a legközelebbi nemzetközi repülőterek kétórányira vannak, Marosvásárhelyen (153 km) és Bákóban (140 km). Hargita megye társult a brassói reptér megépítésébe, de ez is több mint kétórányira van a megyétől.
A légi hídon való megközelíthetőség nagyon fontos, elsősorban a külföldi befektetők vonzása, valamint az olyan bérlők szempontjából, akik külföldre exportálnak. Mivel egy nemzetközi repülőtér létrehozása a közeljövőben nem indokolt, egy kisebb reptér létrehozását javasolja a stratégia, amely a regionális forgalmat látná el, és charterjáratokat tudna fogadni.1. ábra: A FIDIBE-stratégia által említett helyszínek repülőtér létesítésére

Régió Település Jelenlegi helyzet Fejlesztési javaslat
Csík Csíkcsicsó Mezőgazdasági reptér kisrepülőgépekkel Egy regionális jellegű reptér kialakítása, menetrendszerű járatok üzemeltetésével
Udvarhely Cekend tető Csak az ötlet létezik Kis reptér kialakítása, menetrendszerinti járatok nélkül
Gyergyó Gyergyószárhegy Kis reptér mezőgazdasági és hobbi jelleggel Kis reptér kialakítása, menetrendszerinti járatok nélkül


A felsorolt három reptér közül a stratégia a csíkcsicsóit emeli ki, mivel Csík térségét jelölték legalkalmasabbnak ipari park létesítésére. A stratégia nem elemzi egy ilyen repülőtér fenntarthatóságát, ennek elemzéséhez külön tanulmány szükséges.

7.2 A repülőtér leírása
A csíkcsicsói repülőtér Csíkszereda és Csíkcsicsó határán, a 12-számú országút bal oldalán helyezkedik el, mint ahogy a következő ábrán is látszik. A reptérhez tartozó terület (25 ha terület, ebből 3 hektár beltelek és 22 hektár kültelek) Antal András tulajdonában van.
A reptér kódja: LRMC
Koordináták: 462334.783 N
254631.031 E
Kifutópálya: 1200 m hosszú, 80 m széles, kiszintezett, megdolgozott füves kifutópálya, kategóriája 2C.
A reptérhez tartozó épületek: 3 hangár (2 db: 14x22 m, 1db: 30x40 m)


2. ábra: A csíkcsicsói repülőtér elhelyezkedése


3. ábra: Légi és földi képek a csíkcsicsói repülőtérről
Vissza

Új hozzászólás

Név:
Email-cím:
Bejegyzés:
Ellenörző kód:  

További híreink

Megtalál a Facebookon!

Hírlevél

Feliratkozas  Leiratkozás