GREEN TWINNING
2012. május 17. 13:31

A GREEN TWINNING (Zöld Testvérvárosok) projekt célja, hogy megerősítse és növelje a közintézmények képességét és kapacitását, arra vonatkozóan, hogy tevékenységeikben intézményesítsék a fenntartható energia-politikát. Ez közvetlen tapasztalatcserén és testvérvárosi találkozásokon keresztül fog megvalósulni olyan helyi önkormányzatok között az EU-12-ből, amelyek már "tapasztaltak" ebben a témában, és olyanok között az EU 15-ből, akik csak most "tanulják" ezeket az ismereteket.
"Tanuljunk egymástól, dolgozzunk együtt, és kerüljük el a múlt hibáinak ismétlődését" – ez a projekt alapelve. Az EU 12 sok szempontból jóval fejlettebb a fenntarthatósági intézkedések tekintetében, mint az EU 15, így húzóerőként hathat a kevésbé fejlett önkormányzatokra a fenntartható energia politika és annak gyakorlatba ültetése szempontjából.

A projekt alapját a következő fogalmi megközelítések képezik: a résztvevő helyi önkormányzatok képzési igényeinek felmérése a fenntartható energia tervezés és ennek gyakorlatba ültetése szempontjából; részletes kapacitásépítő stratégia és az ehhez kötődő akciótervek kidolgozása (SEAP), fejlesztése, figyelembe véve a résztvevő tanuló önkormányzatok hiányosságait; kapacitásépítő tevékenységek szervezése a SEAP fejlesztésére és gyakorlatba ültetésére, mint pl. képzések, help-desk; testvérvárosi megállapodások megkötése és testvérvárosi együttműködések szervezése (tanulmányutak, személyzeti cserék, mentorálás, stb.) 10 tanuló önkormányzat (Görögországot is beleértve) és 10 tapasztalt önkormányzat között (Spanyolországot is beleértve).

A sok különálló fenntartható energiával kapcsolatos önkormányzati projekt helyett, ez a projekt a tartós, hosszú távú partnerségeket és a hálózatépítést kívánja elősegíteni a "tapasztalt" és" tanuló" önkormányzatok között, annak érdekében, hogy a közös projekt megvalósítása során elérjék a közösen kitűzött célokat, eredményeket.

Főbb célkitűzések és várt eredmények
A várt eredmények a projekt futamideje alatt a következők:
• Legalább 10 testvérvárosi-megállapodás megkötése
• Legalább 15, a résztvevő önkormányzatok számára kidolgozott, a CoM-hez (Polgármesterek Szövetsége) jóváhagyásra benyújtott SEAP terv
• Legalább 16 előkészített SEAP tevékenység, beruházási finanszírozásra előkészítve
• Legalább 40 önkormányzati alkalmazott felkészítése SEAP fejlesztésekre és végrehajtásra
• Legalább 50 új tag a Polgármesterek Szövetségében az EU-12 közül

Koordinátor:
Regional Union of Municipalities of Attica – Athén, Görögország

Partnerek:

SOFIA ENERGY CENTRE – Bulgária
Association of Rhodope Municipalities – Bulgária
Polish Network „Energie Cités" – Lengyelország
Municipality of Giurgiu – Románia
Building and Civil Engineering Institute ZRMK – Szlovénia
Energy Agency of La Ribera – Spanyolország
Municipality of Vrhnika – Szlovénia
Harghia Energy Management Public Service - Románia

Vissza

Új hozzászólás

Név:
Email-cím:
Bejegyzés:
Ellenörző kód:  

További híreink

Megtalál a Facebookon!

Hírlevél

Feliratkozas  Leiratkozás