Építsünk biztos jövőt! Hargita Megye Gazdaságfejlesztési Programja 2012-2020
2013. október 01. 09:26
Hargita Megye Gazdaságfejlesztési Programjának célja a helyi erőforrások helyi szintén történő kiaknázása, olyan módón, hogy a hasznot a helyi közösség élvezze. A program kiterjed több ágazatra is: az agrár-élelmiszeripar, a faipar, a megújuló energiák valamint a vendéglátás. Energiafüggetlen megye: Hargita megye Tanácsa cékitűzései (2012-2020)
2. Alapkő: Energiafüggetlen megye
Az energiaárak folyamatos növekedése egyre nagyobb terhet jelent a helyi közösségek számára és egyénileg is mindenkit érzékenyen érint. Az áremelkedés oka a kiszolgáltatottság, ezért törekedni kell arra, hogy helyben termeljük meg az energiát. Erre számos lehetősége van térségünknek alternatív energiatermelési módszerekkel. A megye legtöbb települése jó adottságokkal rendelkezik a vízenergia, a biomassza vagy a napenergia saját célú kihasználására. A helyi közösségek energiafüggetlensége teremti meg a helyi önálló gazdaság alapjait is, sőt az energiatermelés okosan szervezve a megye minden lakosának közvetlen jövedelmet jelenthet.
A célunk minden településen a helyi adottságoknak megfelelő korszerű és fenntartható megújuló energiatermelő létesítmények kiépítése. Elsősorban helyi összefogásból és erőforrásokból kell ezt megvalósítani, úgy, hogy a közvetlen érintettek legyenek a mindenkori a haszonélvezők is. Az energiaipar új munkahelyeket jelent a képzetlen szabad munkaerő és diplomás fiataljaink számára is.

2.1 Energiahatékonyság növelése
Az energiahatékonyság az elfogyasztott energia csökkentésével kezdődik. A programunk célja, hogy a háztartásoknak és vállalkozásoknak segítsünk az energiaszámlák csökkentésében és támogassuk az épületek hőszigetelését. 2020-ra Hargita megye váljon az ország energiát leghatékonyabban felhasználó megyéjévé.

Energiatakarékossági program
Zöld közbeszerzés program
2.2 Energiafüggetlen falvak
Minden település rendelkezik olyan adottsággal, amely hasznosítható energiatermelésre. Segítünk abban, hogy ezekből a lehetőségekből a sok helyen kézzel fogható valóság legyen, és olyan korszerű erőművek épüljenek, amelyek a mezőgazdasági és fahulladékot, a patakok vizét, vagy a napsütést a helyi közösség javára hasznosítják.

Madarasi vízerőmű 1
Madarasi vízerőmű 2
Gyergyóhollói vizerőmű
Karcfalvi biomasszás erőmű
Településeink energiafüggetlensége a helyi gazdaság alapját jelenti
Energiatermelő vállalkozást alapít Hargita Megye tanácsa!

2.3 Lakossági energiatermelés
A technika rohamos fejlődésének köszönhetően a kisméretű alternatív energiahasznosító rendszerek mindenki számára elérhetővé válnak. Hargita Megye Tanácsa célja az, hogy 2020-ra országos összehasonlításban a megyében legyen a legtöbb házon napkollektor és napelem, valamint a legtöbb ház fűtése történjen megújuló energiaforrásból, fenntartható módon.

Zöldház program Hargita Megyében
Székelyföld kiváló terepe lehet a zöldenergia-hasznosításnak

2.4 Energiatermelő megye program
A legnagyobb hasznot hozó energiatermelési beruházások nagy összegű befektetéseket igényelnek. Ezért a Megyei Tanács saját vállalkozás indításával, befektetői források bevonásával olyan vízerőművek, napelem parkok és biomassza erőművek építését tervezi, amelyek a helyi erőforrásokból a piacon eladható energiát hoznak létre. A befektetéseknek minden megyei lakos részvényese lehet, így biztosítva, hogy a megyénk értékeinek haszna végre a helyieket gazdagítsa.

Máréfalvi biomassza erőmű
Fenyédi biomassza erőmű
Fiatfalvi biomassza erőmű
Csíkszeredai biomassza erőmű
Gyergyószentmiklósi kogenerációs erőmű
Csíkszeredai kogenerációs erőmű
Lövőtei vízerőmű
Homorodi vízerőmű
Maroshévízi vízerőmű
Uz völgyi vízerőmű
Szentegyházi vízerőmű
Kápolnási naperőmű
Kászonaltízi naperőmű
Székelykeresztúri naperőmű 1
Székelykeresztúri naperőmű 2
Lázárfalvi naperőmű
Csíkszentkirályi naperőmű
Székelyudvarhelyi naperőműEgyüttműködés energiatermelés és agroturizmus terén

Vissza

Új hozzászólás

Név:
Email-cím:
Bejegyzés:
Ellenörző kód:  

További híreink

Megtalál a Facebookon!

Hírlevél

Feliratkozas  Leiratkozás