Törpe vízerőművek Hargita Megyében
Végleges és visszavonhatatlan döntéssel utasította el január 21-én a Marosvásárhelyi Ítélőtábla a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal fellebbezését a homoródfürdői vízierőmű-beruházást végző cég építkezési engedélyére vonatkozóan. A kormányhivatal kérte a Hargita Megye Tanácsa által kibocsátott engedély megsemmisítését, ám az ítélőtábla törvényesnek ítélte azt, az urbanisztikai bizonylattal együtt. Mint ismeretes, még 2013-ban volt egy tiltakozó beadvány a homoródfürdői beruházás ellen, kérve annak leállítását. 2013. augusztus 14-én, miután Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, három hónapos szünet után, visszatért hivatalába, kivizsgáltatta és leállíttatta a munkálatot, új építkezési engedélyre pedig azóta sem érkezett igénylés a beruházó részéről.
(2015. január 28. 11:35)
I. Előzmények, felvezető
Hargita megyében egyre több törpe-vízierőmű épül, egyre több az érdeklődő az ilyen jellegű beruházások iránt. Ennek legfőbb oka a 220/2008-as törvény, mely a zöld bizonylatos rendszert szabályozza. A törvény értelmében minden MWh országos hálózatra táplált elektromos energia után egy törpe-vízierőmű három zöld bizonylatot kap, amelyet az erőművet működtető vállalkozó a törvény által szabályozott 27–55 EUR/ZB áron értékesíthet, vagyis négyszer annyi profitot termelhet, mint egy hagyományos erőmű, amely nem kap zöld bizonylatokat. A zöld bizonylatokat a fogyasztók fizetik ki, ezek ára hozzáadódik az energiaszámlához. Az állam az elektromosenergia-árak emelkedésének szabályozása végett 2014-től csökkentette a MWh után kapható zöld bizonylatok számát. A vízi erőművek esetében ez 2-3 zöld bizonylatra esett vissza megawattonként.
(2015. január 26. 09:39)
Az energiaberuházásokból részesedniük kell a helyi közösségeknek

A megújuló energiákról rendeztek konferenciát Csíkszeredában

A törpe-vízierőművek helyzete Hargita megyében címmel szervezett konferenciát Hargita Megye Tanácsa és az alintézményeként működő Hargita Megyei Energiagazdálkodási Ügynökség december 19-én, csütörtökön. A rendezvényen szakemberek a megújuló energiák felhasználásának témáját boncolgatták, illetve azt, hogy annak milyen környezeti hatása van, illetve milyen gazdasági haszna.

(2013. december 20. 09:48)
Homoród-völgyi Ökoszisztémáért Egyesület

Tisztelt Egyesület!

Megkaptam az október 12-ére szóló meghívójukat a homoródfürdői lakossági fórumra. Amint azt már korábban jeleztem a homoródfürdői és Ilona-völgyi lakóknak írt 2013. augusztus 23-i levelemben (http://www.borbolycsaba.ro/hirek/csak-egyetertesben-tudunk-fejleszteni/), a párbeszédre természetesen nyitott vagyok bármikor, de kértem, szervezzük meg együtt a fórumot, és szorgalmaztam, hogy az ott élő vagy ott tulajdonnal rendelkezők válasszanak maguk közül egy 3-5 fős képviseletet, amellyel érdemben lehet egyeztetni a Homoródfürdőt érintő kérdésekről. Azt is kértem, hogy aki a fórum előkészítésében szeretne részt venni, az jelentkezzen a megyei tanács székelyudvarhelyi területi irodájának munkatársánál (Tókos Pál, tel.: 0742-257995, e-mail: tokospal@hargitamegye.ro), ám mindössze ketten jelentkeztek, ők is résztvevőnek, nem szervezőnek.
(2013. október 11. 11:58)
Hargita Megye Gazdaságfejlesztési Programjának célja a helyi erőforrások helyi szintén történő kiaknázása, olyan módón, hogy a hasznot a helyi közösség élvezze. A program kiterjed több ágazatra is: az agrár-élelmiszeripar, a faipar, a megújuló energiák valamint a vendéglátás. Energiafüggetlen megye: Hargita megye Tanácsa cékitűzései (2012-2020)
(2013. október 01. 09:26)
Tisztelt homoródfürdői és Ilona-völgyi Lakók!

Tudomásul vettem a nyílt levelükben felvetett kérdéseket, noha kicsit furcsálltam, hogy nyílt levélben fordulnak hozzám, holott telefonon, levélben vagy a hivatalomban elérhető vagyok, az én ajtóm bárki előtt nyitva áll. A szemtől szemben folytatott párbeszéd pedig sokkal hasznosabb, célravezetőbb, meggyőződésem, hogy párbeszéddel, egymás álláspontjának megismerésével és megértésével, beszélgetéssel tudunk eredményeket elérni. Mint azt már Facebook-oldalamon is jeleztem korábban, ígéretet tettem arra, hogy amint visszatérhetek a hivatalomba, és élhetek elnöki hatáskörömmel, foglalkozom az üggyel. Nem kenyerem a fedezet nélküli kijelentések tétele, a hazugság, így hát már első munkanapomon foglalkozni kezdtem a szóban forgó kérdéssel.
(2013. augusztus 23. 11:55)
Borboly Csaba Úrhoz, Hargita Megye Tanácsának elnökéhez

Tisztelt Elnök Úr!

Azért írunk Önnek, mert a falunkat és az egész völgyet víz nélkül hagyó törpe vízierőmű építkezési engedélyét Ön írta alá. Azt az építkezési engedélyt, melyet az Állami Építkezési Felügyelet nemrég törvénytelennek nyilvánított. Feltételezzük, hogy az építkezés további sorsa, ezáltal a mi völgyünk jövőképe is az Ön aláírásaitól függ.
(2013. augusztus 23. 11:53)
Borboly Csaba Úrhoz, Hargita Megye Tanácsának elnökéhez

Tisztelt Elnök Úr!

Azért írunk Önnek, mert a falunkat és az egész völgyet víz nélkül hagyó törpe vízierőmű építkezési engedélyét Ön írta alá. Azt az építkezési engedélyt, melyet az Állami Építkezési Felügyelet nemrég törvénytelennek nyilvánított. Feltételezzük, hogy az építkezés további sorsa, ezáltal a mi völgyünk jövőképe is az Ön aláírásaitól függ.
(2013. augusztus 23. 11:42)

Megtalál a Facebookon!

Hírlevél

Feliratkozas  Leiratkozás