Hírek, érdekességek

Ţara noastră şi-a asumat ţinte obligatorii de reducere a consumului de energie până în 2020 şi a preluat, anul trecut, în legislaţia proprie, noua directivă europeană privind eficienţa energetică.

Emil Calotă, vicepreşedintele ANRE (reglementatorul pieţei noas¬tre de energie), a declarat, ieri, într-o conferinţă Focus Energetic, că din primăvară avem un plan naţional de acţiune în domeniu şi că măsurile care trebuie implementate sunt evaluate la 26,3 miliarde de euro.

Domnia sa a explicat: "Niciun fel de plan nu are rost fără investiţii şi fără finanţarea necesară. Autorităţile trebuie să pună la punct Fondul Naţional pentru Eficienţă Energetică şi să reglementeze modul în care companiile de servicii energetice pot face contracte cu autorităţile publice. Din totalul investiţiilor prevăzute în planul naţional de acţiune în domeniul eficienţei energetice, 12 miliarde de euro sunt în sarcina Minis¬terului Dezvoltării, 5 miliarde de euro - la Ministerul Mediului, 4 miliarde de euro - Ministerul Economiei şi 1,2 miliarde de euro la Transporturi".

Oficialul ANRE a subliniat că măsurile care trebuie luate în domeniul reabilitării termice a clădirilor sunt estimate la 5,4 miliarde de euro, iar cele care vizează domeniul termoficării - trei miliarde de euro. Măsurile care vizează serviciile energetice sunt evaluate la 3,5 miliarde de euro.

ANRE îşi regândeşte, în prezent, rolul pe care îl are ca reglementator în domeniu şi intenţionează să analizeze sectorul din punctul de vedere al consumatorului final, a mai spus Emil Calotă. Centrul de greutate al activităţii autorităţii pe anii următori va viza zona de reglementare prin prisma consumatorului final, pe trei paliere: nivelul facturii, calitatea serviciului şi protecţia regăsită la nivelul consumatorului vulnerabil.

Domnia sa a subliniat că toţi consumatorii din ţară susţin, prin scheme de ajutor de stat, energia curată. Este vorba despre producţia de energie din surse regenerabile (vânt, soare, apă, biomasă, biogaz) şi cogenerarea de înaltă eficienţă (din acelaşi combustibil se produce simultan electricitate şi agent termic). Potrivit vicepreşedintelui ANRE, consumatorii plătesc, pentru energia regenerabilă, în jur de 360-380 milioane de euro pe an, timp de 15 ani începând din 2011. Suma totală este, astfel de 6-8 miliarde de euro. Pentru cogenerare, bonusul anual colectat de la consumatori este în jur de 250 milioane de euro. Cum schema de ajutor de stat funcţionează timp de 11 ani, CET-urile vor primi, în total, circa 3 miliarde de euro.

Emil Calotă apreciază că este greu de găsit un echilibru între producătorii de energie verde, care se simt nedreptăţiţi de tăierea ajutorului de stat operată de Guvern în 2013, şi producătorii clasici de energie, care reproşează autorităţilor că permit preluarea cu prioritate în sistem a energiei curate. Domnia sa susţine că ANRE şi Ministerul Energiei încearcă să găsească o soluţie, astfel încât energia verde să rămână viabilă.

sursa: bursa.ro
(2015. augusztus 28. 11:23)

Jelen csomag kritériumok és célcsoportok szerint újraosztja a tagállamok között az Európai Bizottság által 2007 tavaszán felvállat EU-s célkitűzéseket, melyek a következők:
- 2020-ra legkevesebb 20%-al csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsájtást
- Ugyanezen időszak alatt az összenergia-fogyasztás keretében legkevesebb 20%-al növelni a megújuló energiahasználat arányát
- Növelni az energia felhasználásának hatékonyságát
A jogi 'csomag' négy európai jogszabályt tartalmaz:
1. Az Európai Parlament és a Tanács 2009/29/EK irányelve a 2003/87/EK irányelvnek az üvegházhatású gázok kibocsátási egységei Közösségen belüli kereskedelmi rendszerének továbbfejlesztése és kiterjesztése tekintetében történő módosításáról
2. Az Európai Parlament és a Tanács 2009/406/EK határozata az üvegházhatású gázok kibocsátásának 2020-ig terjedő időszakra szóló közösségi kötelezettségvállalásoknak megfelelő szintre történő csökkentésére irányuló tagállami törekvésekről
3. Az Európai Parlament és a Tanács 2009/31/EK irányelve a szén-dioxid geológiai tárolásáról
4. Az Európai Parlament és a Tanács 2009/28/EK irányelve a megújuló energiaforrásból előállított energia támogatásáról.
(2015. augusztus 07. 11:39)
A Hulladék helye nem körülöttünk van! Szabaduljon meg tőle! , július 17-én, pénteken kerül sor Hargita Megye Tanácsa- Energiagazdálkodási Ügynökség és a ROREC egyesület közös szervezésében.

09 és 15 óra között megszabadulhat a lakosság a régi vagy meghíbásodott elektromos hulladékától (bármilyen készülék amely árammal vagy elemmel működik) a következő gyűjtőpontnál :

• A Megyeháza Galéria felőli bejáratánál Szabadságtér 5 szám
Minden leadott nagyméretű készülék után (hűtő, fagyasztóláda, fagyasztó, mosógép és mosógatógép, ruhaszárítógép, légkondicionáló berendezések) 20 és 40 lejes ajándékutalványba részesül.

A 0800 444 800 ingyenes zöld szám minden esetben a lakosság rendelkezésére áll, amennyiben szeretne megszabadulni elektronikai és elektromos hulladékától, bővebb információt szeretne a gyűjtőpontokról, mikor van a következő elektromos hulladékgyűjtés a településen és a környéken!

(2015. július 16. 09:56)
A ROREC Egyesület és a Hargita Megye Tanácsa- Energiagazdálkodási Ügynökség a környezetvédelmi szemléletformálás jegyében, elektromos- és elektronikai-hulladékgyűjtést szervez a megyeháza földszintjén ahol a kihelyezett gyüjtődobozokban eldobhatja az elektronikai hulladékokat.

Tegyünk közösen környezetünk tisztaságáért, fontosnak tartva, hogy ezek a hulladékok ne erdőben, árokpartra hanem megfelelően ártalmatlanításra kerüljenek.

Karolja fel a kezdeményezést, és szabaduljon meg az elektronikai hulladékától!

Minden leadott elektronikai hulladék, növeli a környezet esélyét!
(2015. június 03. 10:29)
Hargita Megye Tanácsának alintézményeként működő Energiagazdálkodási Ügynökség, együttműködve a Kerékvár kerékpáros szaküzlettel, idén ötödik alkalommal szervezi meg az ingyenes kerékpárkölcsönzést Csíkszeredában, a Föld Napja alkalmából. Az eseményre minden érdeklődőt szeretettel várunk, kortól függetlenül.

Közlekedjen kerékpárral egy tisztább környezetért!
Idén is kipróbálhatja a különböző típusú kerékpárokat, mint például a fekvő kerékpárt, ha pedig a párjával érkezik, akár tandem kerékpárral is tekerhetnek. Légyen Ön is részese e környezetbarát közlekedésnek!

Április 22-én, szerdán délelőtt 11 órától délután 17 óráig INGYEN kölcsönözhetnek kerékpárt a Csíkszereda főterén felállított sátrunknál. A bérléshez személyi igazolvány szükséges.

Mindenkit szeretettel várunk!
(2015. április 17. 11:13)
Zöld rendszámot javasolnak szakemberek az elektromos autóknak Magyarországon. A tisztán elektromos autókból alig néhány tucat van hazánkban, és megjelenésükben semmiben sem különböznek a hagyományos, benzines kocsiktól.
(2015. január 30. 11:08)
A hulladék elégetése és szeméttárolókban tartása voltaképpen csupán palástolja a fogyasztásközpontú és pazarló életmód bizonyítékait, ugyanakkor minden újabb égetőüzem megépítése elnapolja a fenntartható életmódra való össztársadalmi áttérést – írja Cosmin Zaharia a Green Report oldalon megjelent cikkében.
(2015. január 27. 15:32)
A hasonló elrendezésű, vízfelületekre telepített napelem-együttesekre az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Indiában és Olaszországban is akad példa, a Tokiótól keletre található Jamakura-gát víztározóján helyet kapó telep viszont minden eddiginél grandiózusabb lesz.
(2015. január 26. 15:12)

Megtalál a Facebookon!

Hírlevél

Feliratkozas  Leiratkozás