Ştiri

Ţara noastră şi-a asumat ţinte obligatorii de reducere a consumului de energie până în 2020 şi a preluat, anul trecut, în legislaţia proprie, noua directivă europeană privind eficienţa energetică.

Emil Calotă, vicepreşedintele ANRE (reglementatorul pieţei noas¬tre de energie), a declarat, ieri, într-o conferinţă Focus Energetic, că din primăvară avem un plan naţional de acţiune în domeniu şi că măsurile care trebuie implementate sunt evaluate la 26,3 miliarde de euro.

Domnia sa a explicat: "Niciun fel de plan nu are rost fără investiţii şi fără finanţarea necesară. Autorităţile trebuie să pună la punct Fondul Naţional pentru Eficienţă Energetică şi să reglementeze modul în care companiile de servicii energetice pot face contracte cu autorităţile publice. Din totalul investiţiilor prevăzute în planul naţional de acţiune în domeniul eficienţei energetice, 12 miliarde de euro sunt în sarcina Minis¬terului Dezvoltării, 5 miliarde de euro - la Ministerul Mediului, 4 miliarde de euro - Ministerul Economiei şi 1,2 miliarde de euro la Transporturi".

Oficialul ANRE a subliniat că măsurile care trebuie luate în domeniul reabilitării termice a clădirilor sunt estimate la 5,4 miliarde de euro, iar cele care vizează domeniul termoficării - trei miliarde de euro. Măsurile care vizează serviciile energetice sunt evaluate la 3,5 miliarde de euro.

ANRE îşi regândeşte, în prezent, rolul pe care îl are ca reglementator în domeniu şi intenţionează să analizeze sectorul din punctul de vedere al consumatorului final, a mai spus Emil Calotă. Centrul de greutate al activităţii autorităţii pe anii următori va viza zona de reglementare prin prisma consumatorului final, pe trei paliere: nivelul facturii, calitatea serviciului şi protecţia regăsită la nivelul consumatorului vulnerabil.

Domnia sa a subliniat că toţi consumatorii din ţară susţin, prin scheme de ajutor de stat, energia curată. Este vorba despre producţia de energie din surse regenerabile (vânt, soare, apă, biomasă, biogaz) şi cogenerarea de înaltă eficienţă (din acelaşi combustibil se produce simultan electricitate şi agent termic). Potrivit vicepreşedintelui ANRE, consumatorii plătesc, pentru energia regenerabilă, în jur de 360-380 milioane de euro pe an, timp de 15 ani începând din 2011. Suma totală este, astfel de 6-8 miliarde de euro. Pentru cogenerare, bonusul anual colectat de la consumatori este în jur de 250 milioane de euro. Cum schema de ajutor de stat funcţionează timp de 11 ani, CET-urile vor primi, în total, circa 3 miliarde de euro.

Emil Calotă apreciază că este greu de găsit un echilibru între producătorii de energie verde, care se simt nedreptăţiţi de tăierea ajutorului de stat operată de Guvern în 2013, şi producătorii clasici de energie, care reproşează autorităţilor că permit preluarea cu prioritate în sistem a energiei curate. Domnia sa susţine că ANRE şi Ministerul Energiei încearcă să găsească o soluţie, astfel încât energia verde să rămână viabilă.
sursa: bursa.ro
(28 august 2015 11:23)


„Pachetul" repartizează între Statele Membre, prin criterii şi ţinte, obiectivele UE asumate la Consiliul European de primăvară 2007, respectiv:

1) de reducere, până în 2020, cu cel puţin 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES)

2) de creştere, în acelaşi interval de timp, cu 20% a ponderii energiilor regenerabile în totalul consumului energetic

3) creşterea eficienţei energetice cu 20%

„Pachetul" legislativ conţine patru acte normative europene:

1. Pentru sectoarele aflate sub incidenţa schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (ETS), extinderea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră prin introducerea altor sectoare/categorii de instalaţii şi includerea altor gaze cu efect de seră (în prezent se aplică doar emisiilor de dioxid de carbon) – Directiva 2009/29/CE a Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Europene din 23 aprilie 2009, de modificare a Directivei 2003/87/CE în vederea îmbunătăţirii şi extinderii sistemului comunitar de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră;

2. Pentru sectoarele non-ETS, distribuirea efortului de reducere între Statele Membre, prin stabilirea unor ţinte diferenţiate situate între –20% şi +20% faţă de anul 2005 – Decizia nr. 406/2009/CE a Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Europene din 23 aprilie 2009, privind efortul statelor membre de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră astfel încât să respecte angajamentele Comunităţii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2020;

3. Promovarea tehnologiei de captare şi stocare a dioxidului de carbon – Directiva 2009/31/CE a Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Europene din 23 aprilie 2009, privind stocarea geologică a dioxidului de carbon;

4. Stimularea utilizării surselor regenerabile de energie – Directiva 2009/28/CE a Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Europene din 23 aprilie 2009, privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile.

Sursa:Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
(07 august 2015 11:39)
"Locul deşeurilor nu este în casă. Trimite-le la plimbare!"

Consiliul Judeţean Harghita –Agenţia de Management Energetic, organizează în parteneriat cu Asociaţia ROREC pe 17 iulie 2015 o acţiune de colectare a deşeurilor electrice şi electronice.

Vineri, 17 iulie 2015, între orele 09.00-15.00 locuitorii pot aduce deşeurile electrice şi electronice de care doresc să se debaraseze responsabil. Acestea vor fi amenajate în faţa Consiliului Judeţean Harghita, str. Piata Libertăţii nr.5

După fiecare aparat electronic de dimensiuni mari depus (frigider, maşină de spălat haine şi vase, congelator, uscător de haine, aer condiţionat) se primeşte un tichet de cadou în valoare de 20 şi 40 lei.

TelVerde 0800 444 800 îţi stă la dispoziţie oricând ai nevoie să scapi de deşeuri electrice şi nu ştii unde sau cum o poţi face! TelVerde este un serviciu gratuit, zilnic la dispoziţia ta dacă vrei să afli unde şi cum te poţi debarasa de deşeurile electrice, unde există puncte de colectare, când şi unde sunt zile de colectare în localitatea ta, precum şi alte informaţii despre colectarea DEEE.

(16 iulie 2015 09:56)
Asociaţia ROREC şi Consiliul Judeţean Harghita- Agenţia de Management Energetic organizează colectarea deşeuri de echipamente electrice şi electronice la parterul Consiliul Judeţean unde sunt amplasate cutiile de colectare.

Ai baterii uzate, becuri, neoane, unul sau mai multe aparate electrice sau electrocasnice defecte şi nefolositoare – adică deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE)? Nu merită să-ţi ocupi casa cu ele şi în niciun caz nu trebuie să le arunci la gunoi sau în natură – este llegal! Deşeurile de orice fel, dar mai ales deşeurile electrice poluează grav mediul în care trăieşti.

Respectaţi natura, respectaţi legea, te respecţi pe tine însuţi!

Fii activ şi colectează selectiv!
(03 iunie 2015 10:29)
Agenţia de Management Energetic din cadrul Consiliului Judeţean Harghita, împreună cu magazinul Kerekvar, organizează la Miercurea-Ciuc  pentru a cincea oară, cu ocazia Zilei Pământului, evenimentul prin intermediului căruia cei interesaţi pot închiria gratuit biciclete. La eveniment aşteptăm toate persoane interesate, indiferent de vârstă.

Pentru un mediu curat, circulă cu bicicleta!

Şi în acest an puteţi testa diferite tipuri de biciclete. Vă invităm să vă alăturaţi pentru a avea un mediu curat!
Miercuri 22 aprilie, între orele 11,00-17,00 puteţi închiria gratuit biciclete în Miercurea-Ciuc la corturile ridicate în faţa Consiliului Judeţean Harghita. Pentru închiriere trebuie să aveţi acte de identitate.

Vă aşteptăm cu drag!
(17 aprilie 2015 11:13)
Romania incinereaza, in medie, 1,5 milioane tone de deseuri cu scopul de a recupera energie, ceea ce inseamna 75 kilograme/cap de locuitor, de peste doua ori si jumatate mai putin decat media UE-28, care se situeaza la 195 kilograme/cap de locuitor, arata un raport privind gestionarea deseurilor municipale in Romania, publicat de Agentia Europeana de Mediu /AEM/ in cadrul campaniei 'Generation Awake'.
(30 ianuarie 2015 11:13)
Cat costa o centrala eoliana mica si unde poate fi amplasata????????????????????????????????????????????????
(29 ianuarie 2015 13:42)
Societatea Smart Group Sun Energy SRL a primit, astazi, de la Primaria Constanta, certificatul de urbanism nr. 293, pentru „Construire parc panouri fotovoltaice c1 – punct administrativ, c2 – grup sanitar, c3 – punct paza, c4 – trafo/invertor, imprejmuire teren si conectare la Enel". Investitia urmeaza sa se relizeze (strada nespecificata) nr. Sola 110, bl. Parcela A 1043/8, municipiul Constanta.
(29 ianuarie 2015 13:29)

Ne găsiţi pe Facebook!

Newsletter

Abonare  Dezabonare