Skip to content
Copii, examenele oculare pentru cei mici nu trebuie neglijate

Copii, examenele oculare pentru cei mici nu trebuie neglijate

Copii, examenele oculare pentru cei mici nu trebuie neglijate. Să recunoaștem: copiii cresc repede. Să ne asigurăm că se dezvoltă corect!

Ochii și viziunea lor sunt, de asemenea, o parte importantă a dezvoltării lor. Sunt atât de multe lucruri ce trebuie să fie văzute și învățate în lumea largă!

Trebuie să vă asigurați că cei mici se bucură de performanțe complete. Aceștia trebuie să fie la fel de sănătoși pe cât este de necesar. Din aceste motive vor fi utile și demne de luat în considerare examenele periodice ale ochilor.

Ca parte a controalelor generale de sănătate, ochii lor trebuie să fie examinați. Doar în acest mod vă puteți asigura că al dvs. copil vede lumea clar și prin ochi sănătoși!

În acest articol de blog vorbim despre examenul ocular la copii. De asemenea răspundem și la întrebările frecvente ale pacienților care urmează să participe la un astfel de control.

O să fiți pregătiți pentru examenul ocular al propriului copil!

Importanța examinării ochilor la copii

După cum am menționat, examenele oculare ale copiilor sunt parte esențială a controalelor generale de sănătate. Fie că sunt sugari sau adolescenți, examenele oftalmologice vor determina aspecte importante ale sănătății lor.

Viziunea este, de asemenea, critică pentru calea învățării. Și, cu cât îmbătrânesc, cu atât mai multă deficiență a vederii le poate afecta abilitățile de învățare.

Din păcate, o mulțime de dizabilități de învățare sunt nediagnosticate. Înseamnă că mulți copii nu își pot îndeplini potențialul maxim la școală. Un studiu arată că 10% dintre preșcolari au o deficiență a vederii.

Examinările oculare ale copiilor sunt, prin urmare, importante în toate etapele dezvoltării lor. Doar în acest mod se poate identifica orice problemă de sănătate și de vedere.

Odată ce sunt diagnosticați, pot fi tratați devreme. Oftalmologul dvs. poate face tot ceea ce este necesar pentru a le corecta vederea.

Când ar trebui copilul să participe la un examen ocular?

Primul examen ocular al copilului dvs. ar trebui să fie programat între 6 și 12 luni. Ulterior, se va putea recomanda examinarea acestora la fiecare 12 luni. Cu excepția cazului în care oftalmologul indică altfel.

Pe măsură ce cresc rapid, e important să urmați programul examenelor oculare ale copiilor. În acest mod vă puteți asigura că se dezvoltă corect și armonios.

După vârsta de 18 ani trebuie să viziteze oftalmologul la fiecare 1-2 ani, până la vârsta de 65 de ani. Din acel punct ne întoarcem la examenele oculare anuale.

La ce să ne așteptăm în timpul examenelor oculare la copii?

Primul lucru pe care trebuie să-l știți despre examenele oculare ale copiilor este că procesul va varia în funcție de vârsta lor. În funcție de nevoile și capacitatea lor de a se exprima, oftalmologul va folosi un proces de examinare diferit.

Examenele oculare pentru sugari și copii mici se vor baza pe teste mai obiective. Pe de altă parte, examenele oculare pentru adolescenți vor aduna și informații subiective.

Fiecare examen va varia în funcție de specialist și în funcție de nevoile copilului dvs. În general, oftalmologul va evalua trei elemente diferite în timpul examenului ocular:

 1. dacă ochii lor sunt sănătoși. Se evaluează starea de sănătate a ochilor și se detectează sau previne orice boală sau tulburare a ochilor;
 2. dacă vederea lor se dezvoltă corespunzător (pentru sugari și copii mici). Se detectează și tratează orice semn de pierdere a vederii, cum ar fi ambliopia, denumită în mod obișnuit „ochi leneș”;
 3. se va asigura că viziunea copilului este funcțională, în raport de nevoile lor.

Examene oculare pentru sugari și copii mici

Examenele oculare ale sugarului vor fi mai obiective. Deoarece nu pot comunica sau tind să fie timizi, medicul oftalmolog va aduna informații prin testele obiective.

La fel ca orice alt examen ocular, sugarii trebuie examinați pentru a se asigura că ochii lor sunt sănătoși. Că nu au nicio boală oculară și că se dezvoltă corect.

De cele mai multe ori, testele oculare pentru sugari vor examina:

 • acuitatea și fixarea lor: cu o țintă de urmat pentru a vedea dacă își mențin vederea;
 • dacă ochii sunt aliniați corect cu un test de acoperire. În acest mod se va detecta orice semne de ambliopie;
 • coordonarea ochilor;
 • orice semn de boli oculare (retinoblastomul sau cataracta) cu un test reflex roșu;
 • orice semne de eroare de refracție (prescripție pentru ochelari). Este important ca starea lor de refracție să fie la un nivel adecvat;
 • presiunea ochilor prin simțul tactil al ochilor;
 • evaluarea țesutului din fața și din spate ochilor.

Examene oculare pentru copii mici și pre-adolescenți

Examenele oculare ale copiilor vor fi diferite de cele ale sugarilor. Într-adevăr, pe măsură ce încep școala abilitățile de învățare depind în mare măsură de capacitatea lor de a vedea corect.

Examenele oculare pentru copiii de vârstă școlară vor începe apoi să testeze măsurători subiective, concentrându-se asupra vederii lor funcționale la clasă.

Împreună cu testele utilizate pentru sugari, examenele oculare ale copiilor și pre-adolescenților vor căuta orice semne de:

 1. probleme de sănătate a ochilor;
 2. deficiență de vedere (miopie) cu teste de vedere la distanță și de citire;
 3. viziunea culorilor (daltonism).

Evaluarea semnelor de daltonism este crucială pentru un copil. Deficiența îl poate împiedica să practice anumite profesii, cum ar fi cea de pilot.

Examene oculare pentru adolescenți

Pe măsură ce copiii cresc, examenul lor ocular se concentrează pe cerințe vizuale mai mari:

 • comportarea în sala de clasă;
 • efectuarea temelor;
 • activități la calculator;
 • activități extracurriculare;
 • sport.

Un test de vedere subiectiv va ajuta la identificarea oricărui tip de problemă de vedere care poate fi corectată cu o rețetă de ochelari.

Examenul ocular al unui adolescent va include, printre altele:

 1. test de refracție;
 2. test pentru culori;
 3. test de aliniere a ochilor;
 4. test de percepție a adâncimii (viziune 3D);
 5. examen general de sănătate a ochilor.

Cum să pregătești un copil pentru examenul ocular?

Pentru a-ți pregăti copilul de examen ocular ar trebui să-i explici că va fi o experiență distractivă! Oftalmologii sunt obișnuiți să lucreze cu copiii. Aceștia se vor asigura că procesul de examinare e distractiv și asemănător jocului.

În acest mod, copilul se va simți confortabil și va rămâne atent pe parcursul întregului examen. Pentru a te pregăti pe tine și pe copil pentru un examen oftalmologic, asigură-te că este gata să se distreze, la fel ca în orice altă zi!

De asemenea, pentru a avea cele mai bune condiții, sugarii și copiii mici trebuie să vină la examen bine odihniți și bine hrăniți. Asigurându-vă că sunt treji și fericiți, se va evita ca examenul ocular să fie neplăcut sau stresant.

Oftalmologul poate pune picături pentru ochi celor mici. Specialiștii sunt instruiți să facă acest lucru, menținând în același timp copilul confortabil cu procesul!

Copiii în vârstă de sub 5 ani pot fi timizi și nu foarte vorbăreți. Profesioniștii doresc să facă acest proces plăcut și distractiv, așa că pregătește-te să vezi fiecare test ocular ca pe un joc!

Concluzie

Vă aflați în punctul în care nu știți de unde să achiziționați ochelari de vedere sau ochelari de soare? Atât pentru dvs. cât și pentru copil? Nu trebuie să mai căutați! Pe medicaloptic.ro aveți o gamă variată de ochelari din care puteți alege.

Magazinul online vă pune la dispoziție filtre și instrumente digitale care vor face găsirea perechii perfecte…o joacă de copii. Pentru servicii SEO nu uitați să intrați în contact cu noi. Un membru al echipei va lua legătura cu dvs. în cel mai scurt timp.

Back To Top