Skip to content
Mănuși, de ce alegerea modelelor din nitril este de preferat

Mănuși, de ce alegerea modelelor din nitril este de preferat

Mănuși, de ce alegerea modelelor din nitril este de preferat. Utilizarea mănușilor în timpul examinării medicale protejează profesioniștii. Parcurgeți acest articol de blog pentru a descoperii o serie de informații interesante.

Cei din domeniul sănătății sunt puși la adăpost de pericolele biochimice, de contaminare și de bolile transmisibile. Ceva neobservabil ca tăieturile minuscule și zgârieturile de pe piele poate servi drept punct de intrare al agenților patogeni transmisibili prin sânge.

Prin urmare, utilizarea mănușilor de calitate este esențială pentru protejarea lucrătorilor din domeniul sănătății. De când au fost fabricate pentru prima dată, mănușile de unică folosință din latex au jucat un rol esențial în reducerea transmiterii bolilor.

Avantajele oferite de o pereche de mănuși din latex

Mănușile din latex au fost mănușile clinicienilor și profesioniștilor din domeniul sănătății pentru o perioadă foarte lungă de timp:

 • se potrivesc perfect ca a doua piele;
 • au o sensibilitate ridicată la atingere;
 • funcționează bine pentru medii infecțioase;
 • au elasticitate ridicată;
 • oferă rezistență chimică și la puncție;
 • extrem de rentabile.

Mănușile din latex oferă prima linie de apărare împotriva multor boli transmisibile și pericole biochimice. Utilizarea lor prelungită a ajuns încet să fie asociată cu reacții alergice la unii utilizatori în ultima perioadă.

Probleme cauzate de alergia la latex

Latexul este derivat din seva Hevea brasiliensis. Conține proteine ​​naturale care pot declanșa mai multe reacții alergice. Latexul are peste 250 de tipuri diferite de proteine. ​​Aproximativ 20% din ele sunt cunoscute alergenice.

La sfârșitul anilor ’80 și ’90, alergiile de la latex începeau să fie recunoscute ca un pericol medical. Astăzi, în lume există aproximativ 13 milioane de persoane cunoscute ca având alergii la latex.

Se presupune că expunerea prelungită la latex este principalul motiv pentru creșterea extraordinară a numărului de persoane alergice la latex. Unele riscuri și simptome majore asociate cu utilizarea mănușilor din latex includ:

 • crăpături;
 • arsuri;
 • mâncărimi;
 • urticarie;
 • rinită;
 • conjunctivită.

Reacția pielii la mănușile din latex variază în funcție de persoana care a fost expusă. Există patru tipuri majore de reacții adverse ale pielii.

Tipuri de reacții alergice la mănuși din latex

1. Alergie la latex de tip 1

Acest răspuns este generat ca reacție la proteinele reziduale care se găsesc în latex. Mâncărimea, arsura, umflarea și roșeața sunt simptome frecvente asociate cu reacția pielii la latex.

Simptomele pot fi însoțite de urticarie, conjunctivită, obstrucție bronșică și rinită. Aceste simptome se pot dezvolta în câteva minute până la câteva ore de la intrarea în contact cu materialul din latex.

2. Răspuns de tip IV întârziat (hipersensibilitate întârziată)

Aceasta este o reacție la reziduurile chimice utilizate pentru fabricarea mănușilor. Simptomele comune ale acestui răspuns includ eritemul, crăpăturile, mâncărimea și uscăciunea.

3. Dermatita de contact iritantă

Aceasta e cauzată de substanțele chimice și acceleratorii prezenți în mănuși. Duce la uscăciune, umflături, cruste, descuamare, crăpături și roșeață. Reacțiile au loc în zonele în care latexul a fost în contact prelungit cu pielea.

Simptomele apar, de obicei, în câteva minute de la contactul cu mănușile din latex.

4. Iritații de la pulberea din mănuși

Mănușile moderne folosesc amidon de porumb modificat pentru a ușura purtarea și îndepărtarea. Această pulbere reduce frecarea și împiedică aderența mănușii pe piele.

Se știe că pulberea din mănuși este un posibil purtător de proteine ​​din latex și acceleratori chimici. De asemenea, se știe că introducerea acestuia în corp afectează o serie de funcții fiziologice.

Inclusiv contaminarea implantelor și ale organelor transplantate, afectarea funcției oculare și contaminarea preparatelor medicamentoase.

Această pulbere poate duce la granuloame, inflamații și aderențe. Inhalarea pulberii poate duce la inflamații ale tractului respirator superior și infecții.

Interdicții anunțate de autoritățile americane

Efectele mănușilor din latex sunt atât de alarmante încât în ​​2016 FDA (SUA) a propus interzicerea mănușilor sub formă de pulbere. S-a considerat că doar o avertizare imprimată pe cutii nu e suficientă spre a preveni eventualele efecte adverse.

FDA a propus această interdicție după ce a luat în considerare dovezi fiabile din literatura științifică. În acest mod se protejau furnizorii de servicii medicale și pacienții de riscuri nerezonabile și substanțiale asociate cu utilizarea mănușilor din latex sub formă de pulbere.

Riscul de alergii legate de latex este crescut la persoanele cu mai multe afecțiuni. Inclusiv la pacienții cu afecțiuni precum Spina Bifida, Atopy, cele supuse mai multor intervenții chirurgicale și celor alergici la alte substanțe.

Nu există un tratament cunoscut pentru alergia la latex. Simptomele pot fi gestionate numai după ce acestea se dezvoltă, prevenind expunerea la latex în viitor.

Alternative la clasicele mănuși din latex

Întrebarea care se ridică acum este: dacă nu mănuși de latex, atunci ce? Din fericire, există mai multe alternative la mănușile din latex. Putem include aici mănușile din nitril, din neopren și din polimer.

Dintre aceste alternative, mănușile din nitril sunt cea mai populară alegere. Au o senzație similară celor din latex datorită texturii cauciucate produse de vulcanizarea cu sulf.

Mănușile din nitril sunt rezistente la puncții și la lovituri. Se întind bine pe mână, asigură o protecție extinsă și sunt rezistente la multe substanțe chimice.

Mănușile din nitril sunt și fără pulbere, ceea ce le face o alegere mult mai sigură. În plus, nivelul inferior de frecare le permite să fie purtate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Mănușile din nitril mențin sensibilitatea, fiind durabile, puternice și flexibile. Unele mărci sunt fabricate cu vârfurile degetelor texturate, permițând o aderență mai bună.

Mănușile din nitril sunt disponibile în diferite culori. Acestea sunt proiectate pentru a se rupe complet în cazul unei puncții. În acest mod, purtătorul poate observa problema și poate evita orice contaminare necunoscută.

Mănușile din latex sunt fabricate folosind seva din cauciuc natural. Pe de altă parte, cele din nitril sunt fabricate din cauciuc sintetic, care nu conține proteine ​​naturale.

Reprezintă o alegere mai sigură pentru prevenirea alergiilor.

Concluzie

Numeroase spitale din întreaga lume au înregistrat o scădere dramatică a numărului de alergii legate de latex după trecerea la mănuși de nitril 100% fără latex.

Așadar, căutarea mănușilor perfecte probabil va continua, în viitor. Cu toate acestea, mănușile din nitril ne-au apropiat puțin de cea variantă ideală.

Progresele tehnologice în producția de mănuși din nitril ne-au asigurat că acestea au aproape toate caracteristicile necesare unor consumabile medicale de calitate.

Oferă o alternativă excelentă la mănușile din latex. În plus, reduc riscurile asociate cu utilizarea prelungită a latexului. Atât pentru profesioniștii din domeniul sănătății, cât și pentru pacienți.

Sunteți în căutarea unor servicii SEO? Doriți consultanță SEO pentru afacerea dvs.? Ați ajuns în locul ideal! Trebuie doar să intrați în contact cu noi pentru a descoperi cum vă putem ajuta.

Back To Top