Skip to content
JavaScript, informații despre istoric și prezentare

JavaScript, informații despre istoric și prezentare

JavaScript, informații despre istoric și prezentare. Chiar dacă istoria acestui limbaj este recentă, nu înseamnă că nu este bogată. În articolul de astăzi încercăm să facem o scurtă prezentare a istoriei JavaScript de la începuturi, până în prezent.

Istoricul JavaScript

Acest limbaj este peste tot. Pentru al șaptelea an la rând, a fost clasat în limbajul de programare cel mai des utilizat. În 2019, 67,8% dintre dezvoltatori l-au utilizat. Ascensiunea sa către cel mai popular limbaj de programare din lume este sinonimă cu creșterea internetului în sine.

Creat din necesitate, este utilizat pentru a construi 95,2% (1,52 miliarde) de website-uri. Aici sunt incluse unele dintre cele mai mari din lume, cum ar fi Facebook și YouTube. Fără aceasta, nu am avea aplicații web populare și utile, cum ar fi Google Maps și eBay. Aruncăm o privire la ce este JavaScript, cum și de ce a fost creat și ce urmează pentru acest limbaj.

Ce este JavaScript?

Este un limbaj de script, dintre cele trei limbi de bază utilizate, pentru dezvoltarea de website-uri. HTML și CSS oferă structura și stilul unui website. JavaScript vă permite să adăugați funcționalitate și comportamente pe website-ul dvs. Astfel, vizitatorii website-ului dvs. interacționează cu conținutul în multe moduri imaginative.

Articole recomandate:

 

  • Magento 2, ultimele noutăți în materie de cerințe hardware
  • Google search, cum putem obține imagini cu drept de autor gratuite
  • Strategia SEO câștigătoare pentru un buget redus
  • Securizare website, cum aflăm dacă suntem la adăpost de pericole
  • VSFTPD, instalare și configurare
  • cPanel și WHM, modalitatea de implementare pentru CentOS
  • Optimizarea SEO, mituri SEO și impactul lor asupra clasamentelor organice

 

Este, în primul rând, un limbaj al clientului. Acesta rulează pe computer în browserul dvs. Cu toate acestea, mai recent, introducerea Node.js a permis JavaScript să execute și cod pe servere. De la lansarea sa, JavaScript a depășit Java, Flash și alte limbaje.

Este relativ ușor de învățat, având o comunitate gratuită și deschisă. Cel mai important, este incredibil de util, permițând dezvoltatorilor să creeze rapid aplicații cu audiențe de milioane.

Începutul și mijlocul anilor 1990 a fost o perioadă importantă pentru internet.

Jucătorii cheie precum Netscape și Microsoft s-au aflat în mijlocul războaielor de browser. Navigatorul Netscape și Internet Explorer-ul Microsoft mergeau umăr la umăr.

În septembrie 1995, un programator Netscape, Brandan Eich, a dezvoltat un nou limbaj de script în doar 10 zile. Inițial a fost numit Mocha, dar a devenit rapid cunoscut sub numele de LiveScript și, ulterior, JavaScript.

JavaScript vs. Java

Există adesea o oarecare confuzie în legătură cu cele două limbaje de programare. JavaScript și Java nu au aproape nimic în comun. Numele JavaScript a provenit din suportul Netscape al applet-urilor Java din browser-ul său.

Mulți spun că a fost o tactică de marketing pentru a abate atenția de la Java. În acel moment, fiind limbajul cel mai zgârcit. Pentru a rula programe Java, codul trebuie mai întâi compilat într-o formă executabilă. Pe de altă parte, JavaScript a fost creat pentru a fi interpretat în timpul rulării. Astfel, îl făcea mult mai dinamic. În zilele noastre, limita celor două metode este mult mai insesizabilă.

JavaScript nu a avut un start reușit. Cei care dezvoltă în Java au considerat JavaScript mai mult un ”clei UI”. Astfel, putea fi folosit mai ales de designeri și de alți ingineri. Dar realitatea este că un limbaj ”lipici” a permis internetului să înflorească cu adevărat.

Programatorii ar putea reacționa mai bine pentru a utiliza evenimente și a crea componente interactive. Limbajul de programare s-a răspândit ca un incendiu și a devenit foarte repede o ”lingua franca” a web-ului.

Apariția ECMAScript-ului

În 1997, datorită creșterii rapide a JavaScript, a devenit clar că limbajul trebuie întreținut și gestionat în mod corespunzător. Netscape a predat sarcina creării unei specificații de limbaj către Asociația Europeană a Producătorilor de Calculatoare.

ECMA este un organism fondat cu scopul de a standardiza calculul. Specificațiile ECMA au fost etichetate ECMA-262. Limbajele ECMAScript includ JavaScript, JScript și ActionScript.

Între 1997 și 1999, ECMA-262 a avut trei revizii. 10 ani mai târziu, versiunea 4 a fost abandonată din cauza opiniilor diferite asupra direcției limbajului și a caracteristicilor propuse. Multe dintre aceste caracteristici erau controversate. De exemplu, generatoarele, iteratoarele și atribuirile de distrugere, au fost incluse în specificațiile ECMAScript mai recente.

Lucrarea care a început o mișcare

Anul 2005 s-a dovedit a fi unul mare pentru acest limbaj. O lucrare lansată de Jesse James Garrett a prezentat Ajax, o suită revoluționară de tehnologii care includea JavaScript. Ajax a îmbunătățit mult experiența utilizatorului, permițând paginilor web să se simtă mai mult ca aplicații desktop native. Acest lucru a împins cu adevărat JavaScript în centrul atenției ca limbaj de programare profesional.

Această lucrare este considerată a fi una dintre elementele de bază fondatoare ale comunității JavaScript. La vremea respectivă, JavaScript a avut multe provocări. De exemplu, natura sa verbală atunci când realizează lucruri simple și probleme de incompatibilitate între browsere. Comunitatea a răspuns cu cadre și biblioteci specializate mari și populare, cum ar fi Dojo, Mootools și jQuery.

Găsirea terenului comun

În 2008, la Oslo, propunerile pentru ECMAScript 4 au fost reduse de multe organizații și părți implicate în JavaScript. Printre acestea se numără Yahoo, Google și Microsoft. Proiectul a fost denumit Harmony și a ajuns la bun sfârșit în 2015, când a fost lansat ECMAScript 6.

În 2009, proiectul CommonJS și-a propus să definească și să promoveze dezvoltarea JavaScript în afara browser-ului. Acest fapt s-a realizat folosind module pentru pachetul de coduri și funcționalități utile. Astfel, s-a deschis calea pentru Node.js ca mediu pentru a rula JavaScript fără browser. Acum, limbajul care a rulat frontend-ul internetului a putut aborda serverele din culise.

JavaScript în ziua de azi

De la începutul său ușor greoi, JavaScript a ajuns să fie cel mai popular limbaj de programare din lume. Conform raportului Octoverse din 2018 al GitHub, există mai multe depozite de coduri JavaScript decât în orice alt limbaj. Acest număr este în continuă creștere.

O serie de cadre și biblioteci JavaScript, precum Ember, Angular, React și Vue au fost dezvoltate. În acest mod s-a permis scrierea aplicațiilor web puternice și complicate, folosind echipe mici în perioade scurte de timp.

Alături de software-ul client și server, acum este posibil chiar să scrieți aplicații mobile native folosind acest limbaj. Nu este surprinzător, acest lucru devine din ce în ce mai popular. Aceasta, datorită capacității de a partaja coduri între lumile de telefonie mobilă și web.

Este de înțeles că a existat și o mișcare către o bază mai mare, implementarea în forță a JavaScript. Componentele web, mici elemente de browser personalizate reutilizabile, sunt următoarea provocare.

Astfel, se urmărește inovația în lumea JavaScript. Oricare ar fi următoarea descoperire, este clar că JavaScript va fi alături de noi mulți ani. Cu ajutorul acestui limbaj se pot crea website-uri accesibile și prietenoase cu utilizatorii.

Dacă sunteți interesat să explorați alte limbaje de programare, luați în considerare învățarea gratuită. Cursurile și comunitățile online sunt bine închegate și larg răspândite.

Back To Top